Det er lett å glemme seg bort i Cirkus. Nei, ikke gjemme – men glemme seg bort! Hverdagene er travle, sakene tar over for hverandre, agendaen settes, men må plutselig revurderes fordi man må følge opp andre ting som brenner isteden.
Vi har hatt en del runder med ”bollefrokoster” på rektors kontor. En ”bollefrokost” er frokost hos rektor, med prorektor(er) som regel til stede, på fredag morgen fra 0815-900. Det blir servert – riktig: boller og kaffe eller te. Og det prates fag og fagpolitikk med 3-4-5 fagpersoner fra et fagområde som instituttleder har plukket ut.
I min tid som prorektor opplevde jeg dette som viktige øyeblikk med masse å lære for oss i rektoratet. Det syntes som også fagfolkene trivdes med å fortelle og diskutere. Rektoratet lærte om nye fagfelt eller problemer av ymse slag og kunne noen ganger bidra til at ting bedret seg. Selv om vi syntes det var spennende, foregikk det hele på rektors grunn. Det var sjelden at vi var ute på instituttene og kjente dem på pulsen – ja – vi fikk referater fra instituttlederne på instituttledermøtet – i full fart og med instituttleders øyne.
Jeg ser og hører at rektoratet oppleves som for lite synlige, som sagt, det er lett å glemme seg bort i en travel hverdag.. Fusjonen har tatt MYE krefter og oppmerksomhet – altfor mye, men nødvendige krefter på å starte en fusjonsprosess og få den på skinner. Det har hersket en slags ”unntakstilstand” ved at mange av de oppgavene man skulle ønske man hadde tid til, ble en umulighet.
Løsningen, slik jeg ser det, kan være å speilvende ”bollefrokost”-prinsippet: hver fredag morgen kan rektoratet komme på besøk en times tid til ett institutt og så kan alle som ønsker og har mulighet til det møte opp og ha en dialog med ledelsen ved UMB. Ved å sette av fredag morgen til dette – blir det ”fredet” tid som ikke brukes til andre gjøremål.
I min tid som leder av Studienemnda ”arvet” jeg en møteplass fra min forgjenger, Anne Marte Tronsmo. Mellom de fleste Studienemndmøter hadde vi et uformelt forum med Undervisningsutvalgslederne, nestleder i Studenttinget, Studiedirektør og prorektor. Det var nyttige møter der ting kunne tas opp og drøftes før Studiedirektøren laget sakene for Studienemnda. Kanskje kunne denne møteformen brukes også av rektor overfor grupper rektor samhandler med utover instituttlederne og lederne i Cirkus?
Jeg er åpen for andre forslag til hva vi kan gjøre om jeg blir rektor, for å ha en bredere dialog. Noen har nevnt at de savner Bladet – ja vel, men digitale medier har vel tatt over der? Det er fullt mulig å ha en god diskusjon på UMBs internsider – debattene der har bedret seg markant de siste årene etter en periode med mye ”dill” der i starten. Nå skriver debattantene om spørsmål som ofte engasjerer og som gjør at debattene lever lenge. Et eksempel på spørsmål som tas opp er kollektivtrafikk, der det drypper inn innlegg – noe som har fått ledelsen til å jobbe mer systematisk med saken.
Jeg ønsker og forventer et bredt engasjement på UMB om jeg blir rektor!
Trine Hvoslef-Eide
Norges største universiteter
for 3 dager siden
Lykke til, Trine!
SvarSlettJeg legger inn denne kommentaren mest for at du skal se at det virker - kommer muligens tilbake med mer substans i innholdet senere.
Mvh Hanne
Jeg deltar gjerne i bloggen din, her med et aktuelt innspill: Jeg arbeider i landbrukssamvirket og er i tillegg tillitsvalgt i Naturviterne (styret Naturviterne Privat). Jeg forstår det slik at tradisjonell landbruksutdannelse nærmest er utradert i Norge. Både privat og som kommunikasjonsperson i Norsk Landbrukssamvirke mener jeg (egentlig generelt, men særlig når man i tillegg tar hensyn til den globale situasjonen vi er inne i og ser for oss fremover), at alle land bør bidra med en best mulig matproduksjon i eget land. For at vi (Norge) skal kunne opprettholde vår matproduksjon fremover, trengs det fagfolk som er oppdatert, både på agronomnivå, batchelor-, master- og doktorgradsnivå. Det sies at plantefag og husdyrfag ikke lenger er valgmuligheter på UMB, stemmer det? Og isåfall, vil du gjøre noe med det? Se koblingen fra Naturviterseminaret om norsk landbruks fremtid fra tirsdag denne uken.
SvarSlettHvor bærekraftig er norsk landbruk? : Naturviterne
www.naturviterne.no
Nærmere hundre møtte fram til Naturviternes åpne fagdag og debatt om landbrukets fremtid i Norge. Se opptak, last ned presentasjon og les sammendrag.
Legger inn nettadressen til Naturviterseminaret om igjen i håp om at linken nå blir klikkbar(gjelder innlegget ovenfor)
SvarSlettJeg leste med stor interesse om Naturviternes åpne fagdag og debatten der. UMB har siden lanseringen av vårt nye universitet fått kallenavnet Ut-Med-Bønda, veldig urettferdig, synes jeg. Da vi ble universitet istedenfor vitenskapelig høgskole i 2005, var det på bakgrunn av den muligheten som den nye universitetsloven åpnet for; at man kunne søke om å bli akkreditert som universitet. Vi passerte den akkrediteringen med letthet. Når vi skiftet navn var det ikke uten en svært het debatt, men det var departementet som skar gjennom og ga oss navnet. Jeg pleier å si at NLH-frakken ble for trang, men at NLH finnes inni UMB. UMB er mye mer enn NLH var, selv om vi bygger på våre gode tradisjoner.
SvarSlettJeg laget et altfor langt svar. Så jeg poster det som en blogg istedenfor. Temaet er for viktig til å tas lett på. Takk for spørsmålet – som jeg tror er helt grunnleggende viktig i diskusjonen rundt UMBs fremtid og veivalgene vi står overfor. Næringen skriker etter fagfolk og ungdommen ser ikke mulighetene. Hvordan løser vi DET gapet?
Vennlig hilsen
Trine Hvoslef-Eide