Ved å være aktiv i lokal-, regional og rikspolitikk i mer enn 20 år har jeg sett hvordan man kan påvirke politikere gjennom fornuftig dialog og ved innspill i viktige øyeblikk. Jeg har sett hvordan det å møte opp når viktige saker står på dagsordenen for å høre på debattene, virker inn på de som sitter i møtet og skal ta beslutningene. Jeg har sett dette fra begge kanter; både som politiker rundt bordet og for eksempel som FAU-leder ved den lokale barneskolen hvor vi fikk omgjort et benkeforslag fra kommunestyret om å legge ned deler av skolen. Velgerne har mer makt enn vi tror. Mange vet å benytte dette, men langt fra mange nok.
I mine fire år som prorektor benyttet jeg mine politiske nettverk ved mange anledninger, men aldri på noen måte som ikke kunne tåle dagens lys. Det kunne være alt fra en sms til sentrale venstrepolitikere for å sjekke ut hvor en sak stod i Stortinget, til å jobbe for gode politiske uttalelser sett fra høyere utdanning og forskning fra årsmøtet til Akershus Venstre. I prorektorperioden var jeg aldri på Landsmøtet, det hadde jeg ikke tid til, ellers hadde jeg helt sikkert engasjert meg der også. Jeg husker for øvrig et landsmøte der jeg i løpet av ett minutts innlegg en søndag morgen fikk tatt opp igjen argumentert for Venstrekvinnelagets forslag til endring i Stortingsvalgprogrammet, som Programkomiteen hadde forkastet. Etterpå ga landsmøtet Venstrekvinnelaget og meg flertall for å endre en overskrift fra ”Nei til tukling med naturen” til ”Ja til ansvar for naturen”. Det handlet selvsagt om mulighetene innen genteknologi.
I tillegg tilNVH-fusjonen, er kollektivtrafikk ett av de aller viktigste områdene for Ås og UMB politisk. Jeg har i alle år benyttet enhver liten og stor anledning til å fremme saken om kollektivtrafikken (eller mangel på sådan) i Ås. Jeg ser jo at det dobbeltsporet til Ski er kommet et stykke på vei, det hadde ikke skjedd uten et massivt krav fra mange. Det vil bety mye også for Ås, ikke minst fordi vi vil slippe å toge bak et somlete lokaltog på vei til eller fra Oslo. Det vil åpne for muligheter for flere avganger, siden linjene mellom Ski og Oslo er sterkt trafikkbelastet i dag.
Ett av de tiltakene som kunnet doblet antall avganger mellom Universitetsbygda Ås og Oslo, ville vært å la regiontogene fra Østfold stoppe på Ås istedenfor å suse forbi. Grunnen til at de ikke gjør det er at det ville bety noen minutter mer til Oslo (togene må både bremse og akselerere) for pendlerne fra Østfold. Og Østfold har en aktiv Pendlerforening som gjør seg gjeldende overfor NSB. Vi burde hatt en pendlerforening fra Ås også. Kan ikke en av dere starte den? I påvente av det nye dobbeltsporet Ski-Oslo, har jeg mast på at regiontogene skal stoppe i mange år. Hver gang jeg har møtt en politiker med makt til å endre det. Og svaret jeg får er henvisning til de tapte minuttene til Østfoldpendlerne, sist på en middag i regi av Østfoldkonferansen der jeg satt til bords med lederen av Samferdsel, næring og miljøkomitéen Per Inge Bjerknes (Fylkestinget for Senterpartiet i Østfold). Når skal verden oppdage at Ås er en universitetsbygd, ikke bare en stopp på Østfoldbanen?? Mange av våre studenter og ansatte bor i Oslo, eller pendler gjennom Oslo, enten fordi de ikke finner en passende bolig i Follo, eller fordi de gjerne vil fortsette å bo der de bor. Det er på tide at disse tas på alvor!
Ved siden av å få flere avganger med togene, er det viktig å utbytte bedre Korsegården som er et viktig trafikknutepunkt, med flere avganger (!) øst-vest og nord-syd enn Ås stasjon. Ja, du leste riktig! Det omtalte FAU ved Brønnerud skole hadde en telling i forbindelse med innspill til Ås kommunes trafikksikkerhetsplan i 2008. Det er mange ting som bør bedres på Korsegården for at dette trafikknutepunktet skal kunne fungere optimalt:
• Flere parkeringsplasser, helst gratis. I dag må man betale i dyre dommer for å stå på et svært begrenset antall plasser dersom man skal ta den effektive flybussen nonstop til Gardermoen. Mange fra Drøbak og Ås benytter denne bussen. Mange av disse kommer fra UMB og skal på tjenestereise.
• Det burde være en ringbuss som gikk kontinuerlig mellom Ås stasjon og Korsegården, med UMB midt mellom som kunne fungere som et rullende fortau og bringe UMB i nærhet til begge disse trafikknutepunktene. Ås sentrum ville sikkert profitere på dette også ved at flere folk hadde daglige turer gjennom sentrum framfor å kjøre forbi. Med en slik ringbuss, kunne parkeringsplassen ved idrettshallen på UMB fungere også for Korsegården, der er det sjelden fullt
• Et viktig punkt vedr trafikksikkerhet: hvor mange av dere som har vært på bensinstasjonen på Korsegården har tenkt over at utkjørselen derfra er skoleveien til alle de barna som kommer fra Vestbygda og skal til Brønnerud skole? Neste gang du kjører der kan du se hvor uoversiktlig og farlig den er…………
• Det er også en utfordring å se på takstsystemet for kollektivreisene i Oslo/Akershus og Østfold. Slik det er nå er det mange busser som stopper på Korsegården der Ruter-kortet ikke gjelder. Flybussen kan man forstå, men de andre bussene burde politikerne klare å samordne om de mener alvor med å tilrettelegge for kollektivbruk!
Jeg vil som rektor kunne ha mye større tyngde bak min innspill og vil kunne be om å få reise sammen med ordføreren i Ås neste gang han skal snakke med NSB om kollektivtrafikk, eller hovedutvalg for Samferdsel og miljø i Akershus. Eller til Stortinget. Tror ikke det har hendt i historien av rektor ved UMB har gjort dette, men jeg mener det er på høy tid. Spesielt nå som vi står overfor århundrets utbygging på Ås i forbindelse med fusjonen mellom UMB og NVH. Mange (sannsynligvis de fleste) av NVHs ansatte bor andre steder enn i Follo, og fortjener et bedre kollektivtilbud enn det vi har i dag. Det gjør også de 1000 ansatte på UMB, 1000 ansatte på forskningsinstituttene rundt UMB og mer enn 3000 studenter som er her allerede og som har ventet lenge på bedre tider i kollektivtilbudet!
Min bakgrunn tilsier også at jeg kan ta et helhetlig syn på Ås som universitetsbygd og vite hva som rører seg i lokalsamfunnet på en helt annen måte enn tidligere rektorer har kunnet. Det er på tide at UMB er en del av Ås og ikke en stat i staten. Jeg skal ta for meg hvilke utfordringer jeg ser at Ås kommune har utover kollektivtrafikk i forhold til den store utbyggingen som kommer i en annen blogg.
Ha en god helg og nyt våren som er i anmarsj!
Trine Hvoslef-Eide
Norges største universiteter
for 4 dager siden
Jeg har fulgt med på bloggen din, Trine, og gleder meg over å se deg blomstre, med en bredde i engasjement som jeg ante, men allikevel blir imponert over.
SvarSlettDu må være den perfekte rektor ved UMB. Bakgrunnen din er skreddersydd for dette vervet, særlig hvis det nå endelig skal bygges broer til Ås som kommune og tettsted. Det er nesten ikke til å tro hvor anonymt UMB er i det tettstedet det faktisk er en stor del av. Derfor opplevdes hvitmalt UMB-logo på gangstien gjennom Ås sist høst som en kreativ gave, på samme måte som det lyssatte treet ved Aud Max. Ås kommunes fyrverkeri-gave i anledning 150-årsjubiléet var noe av det flotteste jeg har sett i området. Det gir håp om at også kommunen vil bygge bro. Samtidig tror jeg at initiativet må komme fra UMB.
Dine forslag til nye tanker bla i kollektivtrafikken gir et løft bare ved å lese om dem. Gleder meg til flere!
Takk for at du er villig til å dele av all din entusiasme, til beste også for de av oss som ikke er direkte tilknyttet UMB, men ser hele området som en perle og viktig grunn til å bo her.
Lykke til!
Kjellaug
Takk for viktig innspill om hvor stor betydning UMB har for lokalmiljøet, Kjellaug. Jeg er jo, som du ser, helt enig med deg og mener det er på høy tid at vi ser UMB og Ås kommune mer i sammenheng. Som tidligere varaordfører i Ås, kjenner jeg jo kommunen godt også, ikke bare arbeidsplassen min, UMB. Takk for oppmuntring - og jeg tror også at jeg er den beste rektoren. Det er derfor jeg stiller!! :-)
SvarSlettHer var det veldig mye bra om forbedringsmuligheter vedr. kollektivtrafikktilbudet i Ås og mellom Ås og Oslo. Også dette gjør at jeg tror du vil kunne bli en flott rektor ved UMB! Når så lite har skjedd hittil av forbedringer i togtilbudet, f.eks. på kveldstid og i helgene, tror jeg det spiller inn at mange faktisk synes det er helt ok å ta bil til arrangementer i Oslo på kveldstid. Men det er jo ikke særlig miljøvennlig!
SvarSlettNei, det er ikke særlig miljøvennlig, men forståelig når tilbudet er såpass dårlig, særlig på kvelden og i helgene. UMB har noen ganger satt opp busser til teater o.l. i Oslo, og det har vært populært, men selv det fyller ikke en hel buss. Jeg skal virkelig satse på å forbedre tilbudet på alle de måtene jeg kan!
SvarSlett