Nå er fristen for forslag til rektorkandidater gått ut ved UMB. Fristen ble forlenget med 2 dager og 3 timer for å i møtekomme studentenes ønske om forlenget frist for å øke sjansene for eksterne kandidater. Det var en gest overfor studentene, men neppe særlig viktig for eventuelle kandidater ”på gjerdet”. Men hvem vet – kanskje har studentene klart å få noen til å stille opp? Svaret på det får vi først i morgen når kandidatene blir offentliggjort av Valgstyret ved UMB.
Da jeg ble intervjuet av lokalavisen Østlandets Blad tidligere denne måneden, gjorde jeg dem ettertrykkelig oppmerksomme på at det var en frist den 23. mars og at eksterne kandidater er fullt valgbare, dersom de er foreslått av minst 5 stemmeberettigede. Jeg understreket også at jeg synes det ville være flott med en eller flere eksterne rektorkandidater. Jeg er først og fremst opptatt av om UMB får en god rektor, og at det skal være flere å velge blant, enn jeg har store ambisjoner på egne vegne. Når dette er sagt – så har jeg selvsagt svært lyst til å bli den neste rektoren. Men det er et demokratisk valg – og måtte den beste vinne! Jeg syntes det var synd at journalisten ikke tok det poenget med i sin dekning av saken, da jeg tenkte det kunne være en måte å gjøre omverdenen oppmerksomme på at eksterne kandidater er velkomne! Når jeg har ventet til nå med å kommentere eksterne kandidater, er nettopp for å ikke ta motet fra noen som eventuelt vil prøve seg.
Det er likevel lett å forstå hvorfor det ikke er lett å få eksterne kandidater til å melde seg på banen når det skal være et rektorvalg. Det å komme utenfra er aldri lett, dersom man må ha massene med seg – og det må man jo dersom man skal bli valgt. Det vil lett kjennes som en risikosport som de færreste med en karriere å ta vare på, vil begi seg inn i.
Nettopp derfor er det omgitt med så mye hemmelighetskremmeri ved rektoransettelser ved amerikanske universiteter. De som er under lupen for vurdering av ansettelsesutvalget, vil helst ikke at deres nåværende arbeidsgiver vet at de er til vurdering. Det kunne jo se ut som om de var på vei bort fra sin nåværende jobb – og det er aldri et godt tegn på toppene. Og det er jo toppene vi vil ha tak i? Det er først når det bare et fåtall aktuelle kandidater tilbake at universitetene her borte letter på sløret og lar akademia ta del i diskusjonene om hvem som skal lede universitetet i den kommende perioden. Hvis man virkelig ville ha eksterne kandidater, så måtte man ta skrittet fullt ut og ansette rektor. Det ville kunne ta bort mye av legitimiteten til sittende rektor ved å ikke være valgt blant ansatte og studenter. Men på den annen side ville styret ha mulighet til å fjerne en rektor de ikke var fornøyd med, eller som ikke leverte.
Jeg vil fortelle dere to historier fra min tid som leder av Nominasjonskomiteen i Akershus Venstre som illustrerer akkurat hvor vanskelig det er å komme utenfra, og hva som kanskje må til for at en kandidat utenfra skal få slippe til. Jeg vet det er forskjell fra å nominere til Stortinget og velge rektor, men likevel sier det noe om menneskelig natur, som jeg mener er allmenngyldig. Historie 1: ved nominasjonen i 2004 (til valget i 2005) var det stor debatt i Akershus om hvem som skulle toppe listen etter at Terje Johansen falt ut perioden før. Valget stod til slutt mellom Borghild Tenden som var fylkespolitiker i Akershus på den tiden og Torild Skogsholm fra Oslo, men som var rikspolitiker og god kjent gjennom å være samferdselsminister på den tiden. Nominasjonskomiteen var delt og avga en delt innstilling – stemningen var elektrisk på nominasjonsmøtet. Diskusjonen var tydelig – det hjalp ikke å være kjent og ha muligheten til å sanke stemmer på det, dersom man var fra Oslo og ikke kjente Akershus godt nok. Akkurat slik tenker jeg at UMB ansatte og studenter vil tenke – vel og merke dersom de ikke ser åpenbare foredeler med en ekstern kandidat som går langt utenpå oss som stiller fra UMB. De finnes der ute – men er de villige til å stille til valg??
Min andre historie er fra Nominasjonskomiteen jeg ledet fire år etter, i 2008. Da var Borghild Tenden selvsagt på toppen – etter å ha sittet i en periode på Stortinget. Denne gangen stod det store slaget om andreplassen – til tross for at komiteen hadde en enstemmig innstilling på Abid Raja. Han hadde bodd i Akershus i vel et halvt år i 2006, før han måtte flytte pga at huset de hadde kjøpt i Bærum var helseskadelig å bo i. Og han og familien hans flyttet tilbake til Oslo, nær sin svigerfamilie siden de hadde fått tvillinger nylig. Nå ble det igjen en diskusjon om hvorvidt det var viktig å være fra fylket, eller om de egenskapene og den erfaringen Abid Raja kunne bringe inn i politikken var nok til å overvinne frykten for folk som er bosatt i Oslo, og dermed kanskje ikke hadde god nok kjennskap til det spesielle med Akershus. Denne gangen fikk Abid nominasjonsmøtet med seg og ble satt på andreplassen etter Borghild Tenden. Han er i dag 1. vara til Stortinget og bringer med seg verdifull livserfaring og en kommunikasjonsevne man bare må ta hatten av for. Altså er det fullt mulig å overvinne frykten for de som ikke har gode nok lokale kunnskaper, dersom velgerne blir overbevist om at andre kvaliteter er vel så viktige og vil ha stor betydning for jobben som vil bli gjort.
Jeg håper derfor inderlig at noen – studenter eller andre – har funnet eksterne kandidat(er) som vil være med å bringe debatten om UMBs fremtid på annet nivå enn om det bare blir interne. Den som lever i morgen får se… jeg ønsker vedkommende i tilfelle hjertelig velkommen til en spennende innspurt på valgkampen!
Jeg er glad for at vi skal ha et demokratisk valg, slik at ansatte og studenter får mulighet til å ytre seg og velge den de har tillit til. Selv om det skulle vise seg at vi ikke får noen eksterne på banen denne gangen, så har kanskje studentenes engasjement ført til at flere studenter faktisk engasjerer seg også i valgkampen og bidrar til at det blir et godt valg!
Trine Hvoslef-Eide
Donald Trumps selvskading
for 3 dager siden